Uszka do barszczu

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • czubata łyżeczka soli
  • ciepła woda – około szklanki

Nadzienie:

  • 1/4 kapusty białej
  • 60 g grzybów suszonych
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz

przygotować ciasto jak na pierogi, lecz bardziej miękkie, pokroić w kwadraty, nakładać farsz ze zmielonych gotowanych grzybów. Okrasić grzyby tylko cebulką smażoną na oliwie. Przygotowane uszka rzucać na wrzątek.

Porady:

Od Weroniki:

można do grzybów dodać kaszę gryczaną, jajko na twardo posiekane, sól, pieprz i jajko surowe.

Od Kazi:

Co zrobić, żeby zamrozić surowe uszka i żeby się nie posklejały: deskę posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć uszka, zamrozić, przełożyć do woreczka. Na drogę owinąć gazetą, jeśli się nie ma cooler’a.