Uszka do barszczu
Ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej
- czubata łyżeczka soli
- ciepła woda – około szklanki
Nadzienie:
- 1/4 kapusty białej
- 60 g grzybów suszonych
- cebula
- olej
- sól, pieprz
przygotować ciasto jak na pierogi, lecz bardziej miękkie, pokroić w kwadraty, nakładać farsz ze zmielonych gotowanych grzybów. Okrasić grzyby tylko cebulką smażoną na oliwie. Przygotowane uszka rzucać na wrzątek.
Porady:
Od Weroniki:
można do grzybów dodać kaszę gryczaną, jajko na twardo posiekane, sól, pieprz i jajko surowe.
Od Kazi:
Co zrobić, żeby zamrozić surowe uszka i żeby się nie posklejały: deskę posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć uszka, zamrozić, przełożyć do woreczka. Na drogę owinąć gazetą, jeśli się nie ma cooler’a.