wielkanocne zwyczaje,

również kulinarne…

… w polsce


Polacy mają cały repertuar tradycji, które są tak kolorowe i różnorodne jak pisanki na wielkanocnym stole.


Zaczyna się od Niedzieli Palmowej, kiedy to Polacy paradują z palmami wielkanocnymi, które są tak wysokie, że mogłyby konkurować z drzewami w Bieszczadach. Te palmy to nie tylko ozdoba, ale także symbol zwycięstwa życia nad śmiercią.


Potem mamy Wielką Sobotę, kiedy z koszyczkami z jedzeniem udajemy się do kościoła, aby poświęcić pokarmy. W tych koszyczkach znajdziesz wszystko, co najlepsze z polskiej kuchni: kiełbasę, której aromat unosi się nad całą dzielnicą, pachnący chleb, aż trudno go kroić, i oczywiście baranka z masła, sól i pieprz, i oczywiście mnóstwo kolorowych pisanek – czyli jaj gotowanych na twardo np. w łupianch cebuli, a potem ozdabianych na różne sposoby.

Następnie przychodzi Niedziela Wielkanocna, kiedy to Polacy zasiadają do śniadania, które jest tak obfite, że potrzebujesz planu treningowego, aby to wszystko zjeść. Na stole królują jajka i oczywiście żurek, a także pasztet własnej produkcji, pachnąca czosnkiem kiełbasa. A do żurku babka. 😉

wreszcie, Lany Poniedziałek, dzień, w którym nikt nie jest bezpieczny przed atakiem wodnym. To tradycja, która przypomina, że wiosna jest tuż za rogiem, a także że nigdy nie powinieneś ufać nikomu, kto podchodzi do ciebie z wiadrem w ręku.

Tak więc, jeśli myślałeś, że Wielkanoc w Polsce to tylko spokojne święto, to byłeś w błędzie. To czas pełen radości, śmiechu i… mokrych ubrań.

wielkanocne
IMG 2585asmall

Święta Wielkanocne poprzedza 40 dniowy okres Wielkiego Postu. Jest to doskonała okazja do uporządkowania swoich spraw z Bogiem i bliźnimi, poprzez Sakrament Pokuty.