Zupa Grzybowa*

*) Jeszcze nie robiłam.
Moczenie grzybów: 8 godzin
1500 ml zupy
- 40 g suszonych grzybów np. borowiki i podgrzybki
- mała cebula – do 120 g
- mała marchewka – do 120 g
- mała pietruszka
- 5 szklanki wody – 1250 ml
- 50 ml śmietanki kremówki 30 % – około 3 łyżki
- 1 łyżka masła klarowanego – do 20 g
- 1 płaska łyżka mąki pszennej – 10 g
- 1 ząbek czosnku – 5 g
- przyprawy i zioła:
2 ziarna ziela angielskiego;
1 listek laurowy;
1 płaska łyżeczka soli;
pół płaskiej łyżeczki pieprzu - ewentualnie świeżo wyciśnięty sok z cytryny – do 5 łyżek
Szklanka – pojemność 250 ml
Do ugotowania zupy z suszonych grzybów wybierz garnek o pojemności około 2,5 litra.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami (500 ml) zimnej wody.
Naczynie przykryj i odstaw w suche i chłodne miejsce na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną.
Wodę z moczenia grzybów przelej do szklanki – dodasz ją potem do zupy. Na rozgrzanej patelni roztop łyżkę masła klarowanego lub dwie łyżki oleju do smażenia. Cebulę obierz, poszatkuj drobn, podsmaż około pięciu minut na niedużym ogniu do lekkiego zeszklenia.
Po tym czasie dodaj też wszystkie odcedzone grzybki. Całość podsmażaj 10 minut na małym ogniu, co parę minut zamieszaj.
Do garnka wlej 3 szklanki wody. Dodaj obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchew, pietruszkę oraz jeden listek laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia (pod przykryciem).
Dodaj do garnka całą zawartość patelni. Wlej szklankę ciemnej wody z moczenia grzybów. Dołóż też 1 obrany ząbek czosnku i wsyp płaską łyżeczkę soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Garnek przykryj przykrywką. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie znacznie zmniejsz ogień, tak aby zupa nadal delikatnie się gotowała – ok. 20-25 minut. Ostudź i zamroź.
Przed podaniem zagotuj, odlej do garnuszka odrobinę wywaru z garnka. Gdy wywar lekko przestygnie dodaj do niego 50 ml śmietanki kremówki 30 % , czyli około 3 łyżki śmietanki oraz łyżkę mąki pszennej jasnej. Bardzo dokładnie wymieszaj. Mąkę rozetrzyj łyżką, by powstał idealnie gładki płyn. Taką mieszankę wlej go garnka. Od razu zamieszaj zupę i poczekaj, aż ponownie się zagotuje.
Sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy dodać do niej trochę więcej soli lub pieprzu. Dodaj świeżo wyciskany sok z cytryny: 2 do maksymalnie 5 łyżek.
Zupa grzybowa wigilijna najlepiej smakuje podana z łazankami.
Przepis inspirowany „Zupą grzybową wiliglijną” z bloga: aniagotuje.pl