Żurawina

  • 500 g żurawiny
  • 250 g cukru

Żurawinę umyć, przebrać wrzucić do rondelka.

Rozgnieść delikatnie owoce (inaczej będą wybuchać podczas gotowania), dodać cukier.

Smażyć ma małym ogniu często mieszając, aż masa zrobi się lekko szklista i gęsta.

Przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć dokładnie górę słoika i dobrze zakręcić. Odwrócić do góry nogami.

Jak ostygną, a wieczko zrobi się znowu płaskie, można odwrócić i wstawić do spiżarni (albo piwnicy).
Może być do nyży ;).

Świetna do mięsa. Taka ilość żurawiny zmieści się w dwóch niedużych słoiczkach.

Moim zdaniem lepiej użyć małych słoiczków, żeby otwarty słoik z żurawiną nie stał długo w lodówce.

zurawina3